Siirretty pohjalaistalo ja piharakennus

Vanha arviolta 1850-luvulta peräisin oleva pohjalaistalo siirrettiin Närpiöstä Seinäjoen Kitinojan perinnekylään. Talosta oli saatavilla vain valmiiksi purettu hirsikehikko, jonka pohjatyyppi on paritupa. Talon keskellä on eteinen ja porstuakamari ja niiden molemmin puolin suuret tuvat.

Talo palautettiin 1900-luvun alkupuolen asuun, jolloin taloon oli rakennettu korkea kuisti, ikkunat vaihdettu ruutuikkunoista risti-ikkunoiksi ja taloon oli tehty myös ulkovuorilaudoitus ja koristeelliset ikkunanvuorilaudoitukset. Yläkerta otettiin siirron yhteydessä asuinkäyttöön. Toiseen tupaan suunniteltiin keittiö ja kylpyhuonetila. Sauna sijoitettiin 1890-luvulla rakennettuun piharakennukseen, joka puolestaan siirrettiin Laihialta perinnekylään.

Talo on kunnostettu osittain vanhoja korjausosia hyödyntäen ja osittain uusilla vanhan mallin mukaisesti teetetyillä osilla. Talon kunnostamisessa ja sisustuksessa käytettiin perinteisiä materiaaleja ja työtapoja. Seinät lumppupaperoitiin ja maalattiin perinteisiä maalausmenetelmiä ja maaleja käyttäen. Tuvan seiniin tehtiin roiskemaalauset ja kamariin schablonimaalaukset. Pihapiiriin on tulossa myös kolmas rakennus, trenkitupa. Talo ja piharakennukset muodostavat pohjalaistalolle tyypillisen umpihakokonaisuuden.

Talo oli Seinäjoen asuntomessujen oheiskohde kesällä 2016.

PAIKKAKUNTASeinäjoki
VUOSI2016